Horoskopius

tišina govori

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Ovo su neki odlomci iz knjige Eckharta Tollea “Tišina govori”. Knjiga nije velika, ali sadrži dublje spoznaje, pa je možemo korisiti kao podsjetnik na ono što i jeste najbitnije u našim životima, biti ono “ja jesam”, ja postojim, biti svjestan svojih misli, ega, emocija, svoga tijela i svoje okoline, jednostavno biti svjestan i prisutan. Jer, mudrost nastaje, ne iz znanja i uma, već iz posvećene pažnje.

Kada izgubite dodir s unutarnjim spokojem, gubite dodir sa samim sobom. Kada izgubite dodir sa samim sobom, gubite sebe u svijetu.

Vaš nutrini osjećaj sebe, toga tko ste vi, neodvojiv je od spokoja. To je ja jesam koje je dublje od imena i oblika.

Smirenost je vaša suštinska priroda. Što je smirenost? Unutarnji prostor svjesnosti u kojem riječi sa ove stranice bivaju opažene i postaju misli. Bez te svjesnosti ne bi bilo opažanja, mišljenja i svijeta.

Vi ste ta svjesnost, prerušena u osobu.

Ekvivalent vanjskoj buci jeste unutarnja buka mišljenja. Ekvivalent vanjskoj tišini jeste unutarnja tišina.

Kad god je oko vas tišina – slušajte je. To znači – primijetite je. Obratite pažnju na nju. Slušanje tišine budi dimenziju spokoja unutar vas, jer samo kroz tišinu vi možete postati svjesni tišine.

Uvidite da u trenutku osjetljivosti tišine oko vas vi ne razmišljate. Svjesni ste, a ne razmišljate.

Kada postanete svjesni tišine, odmah nastupa stanje unutarnje spokojne budnosti. Postajete prisutni. Iskoračili ste iz hiljada godina kolektivne ljudske uslovljenosti.

Pogledajte drvo, cvijet, travku. Dopustite da ih obuhvati vaša svjesnost. Kako su oni smireni, kako ukorijenjeni u Biću. Dopustite da vas priroda poduči spokoju.

Kada gledate u drvo i opažate njegov spokoj, i sami postajete spokojni. Povezani ste s njim na jednom veoma dubokom nivou. Osjećate jedinstvo sa svime što opažate u smirenosti i kroz smirenost. Osjećanje jedinstva sa svim stvarima jeste istinska ljubav.

Vanjska tišina pomaže, ali nije neophodna za pronalaženje unutarnje tišine. Čak i kada je oko vas bučno, možete biti svjesni tišine koja se nalazi ispod te buke, tog prostora u kojem buka nastaje. To je taj unutarnji prostor čiste prisutnosti, same svijesti.

Možete postati svjesni prisutnosti kao podlezuci osnove sveg vašeg čulnog opažanja i sveg vašeg mišljenja. Kada postanete svjesni prisutnosti obuzeće vas unutarnja tišina.

Svaki iritantni zvuk može biti koristan kao da je tišina. Kako? Popuštanjem vaš unutarnje ograde prema tom zvuku, dopuštanjem da on postane to što jest – to prihvaćanje vas također vodi u carstvo onog unutarnjeg mira koji jeste tišina.

Uvijek kada istinski prihvatite trenutak kao ono što on jest – bez obzira na formu u kojoj se pojavljuje – zadobili ste tišinu, nalazite se u miru.

Obratite pažnju na prazninu – prazninu između dvije misli, kratki tihi prostor između dvije riječi u razgovoru, između nota klavira ili flaute, na prazninu između udaha i izdaha.

Kada obratite pažnju na te praznine, prisustvo “nečega” postaje – samo prisustvo. Tada se u vama rađa bezoblična dimenzija čiste svjesnosti i zamjenjuje poistovjećivanje sa oblikom.

Istinska inteligencija djela u tišini. Tišina je izvorište kreativnosti i rješenja problema.

Da li je tišina samo odsustvo zvukova i sadržaja? Ne, to je inteligencija sama – jedna dublja svijest iz koje je rođen svaki oblik. A kako bi to moglo biti nešto različito od onoga što ste vi?

Oblik za koji mislite da ste vi proizišao je iz te svijesti i na njoj i dalje počiva.

Ona je suština svih galaksija kao i vlati trave, sveg cvijeća, drveća, ptica i svih ostalih oblika.

Tišina je jedina stvar na svijetu koja nema oblik. Ali, ona zacijelo nije stvar, i nije od ovog svijeta.

Kada promatrate drvo ili drugog čovjeka iz te tišine – tko je promatrač? Nešto dublje od osobe. To svijest posmatra svoju kreaciju.

U Bibliji je rečeno da Bog stvori zemlju i vide da je to dobro. To je ono što i vi vidite kada posmatrate iz tišine bez razmišljanja.

Treba li nam više znanja? Da li će ovaj svijet spasti više informacija, brži kompjuteri, više znanstvenih ili razumskih analiza? Nije li mudrost ono što je ljudima najpotrebnije u ovom svijetu? Ali što je mudrost i gdje je tražiti? Mudrost dolazi iz sposobnosti da se bude miran. Da se samo gleda i samo sluša. Ništa drugo nije potrebno.

Smirenošću, gledanjem i slušanjem budi se duhovna inteligencija unutar vas. Dopustite da taj spokoj upravlja vašim riječima i postupcima.

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

Saznajte više o astrologiji kontaktiranjem astrologa koji će Vam pomoći da se uz razgovor, tarot i proricanje oslobodite štetne crne magije i unapredite Vaš život poznavanjem horoskopske karte.

ASTROLOZI - poziv do rješenja Vašeg problema

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

0,46 EUR

0,63 EUR

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 €

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM