Horoskopius

Hiron mjesto boli i iscjeljenja-Koja je naša osjetljiva točka ili točka bola?

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Astrologija je vrlo specifična disciplina i zahtjeva široko i stručno znanje ne samo u egzaktnom izračunu pozicija planeta i poznavanju astronomije, matematike i fizike, nego astrolog mora biti biti otvoren za tumačenje mnogo kreativnijeg i maštovitijeg dijela astrologije – mitologiju. Astrolog mora biti upoznat s onim što možemo slobodno nazvati nasljedstvo od predaka -sa pričama koje su ostale zapisane na nebu kroz zviježđa i zvijezde, mitološke priče, mitove i legende koje se zapravo pronalaze u svim civilizacijama i njihovim baštinama, i sigurno možemo reći kao preteča budućih religioznih priča i njihovih glavnih likova. Ono što je interesantno je da se gotovo isti mitovi i priče junaka pojavljaju u potpuno različitim kulturama i kolektivnom sjećanju. Naše nebo koje gledamo iznad nas i dalje je protkano pričama koje mi, iako u modernom dobu, povezujemo s antičkim grčkim ali i rimskim mitovima i njihovim junacima.

Svaki mit ili mitološka priča nosi u sebi jednu ili više poruka koje su nam na dubljoj razini bliske i koje su, čini se, pisane baš za nas. Primarni mit o boli i prevazilaženju bola kroz iscjeljenje ispričan je kroz grčku mitološku priču o Hiron, inteligentnom kentaura koji je poznat kao prvi isceljitelj. Kroz astrološku poziciju ovog planetoida u natalnim kartama, kao i kroz njegove odnose s drugim planetima možemo definiramo i svoj osobni bol tj. ozljedu koju treba da prevaziđemo i eventualno iscijelimo u ovom životu. Ovu priču nosimo svi u sebi u manjem ili većem obimu te svatko od nas ima zadatak da ozdravi određenu osjetljivu točku ili pak odnos u sebi.

Hiron, mladi kentaur, polu -čovjek, polu-konj biva pogođen otrovnom strijelom (slučajno, od najboljeg prijatelja). Njegova rana ne može zaraste ali on ne može ni umrijeti, jer ima božanske krvi u sebi. Kentauri su mitska bića koja nisu baš zračila inteligencijom i više su poznata po svom agresivnom i animalnom ponašanju (ne mogu obuzdati svoje nagone). Hiron je vrlo inteligentan, za prijatelje ima poznate grčke junake (Herkul mu je najbolji drug), a poznat je po tome što je izučavao umjetnost i medicinu (imao je poznate učenike – Ahila, Kastora i Poluksa itd). Kontrast koji ovaj junak nosi u sebi – iako je iz plemena kentaura on je ljubazan, učen i priznat, pojačan je činjenicom da je polu bog polu čovjek. Ovaj mit može krije u sebi i osnovnu priču našeg dolaska na svijet – mi jesmo spoj majke i oca, dva polariteta, ali na dubljoj razini mi nosimo jednu dualnost u sebi – imamo animalne nagone ali i božansku prirodu – svijest, koja u nama budi potrebe koje ne možemo povezati s animalnim – kreativnost, maštu, stvaranje.

Hiron, suočen sa svojom ranom – boli koja ne može se zaliječi, on traga kroz svijet za lijekom ali ujedno i pomaže drugima i dijeli s drugima svoja iskustva u liječenju (poznat je po tome da svoje učenike uči kako pronaći svoje najveće potencijale i otkriju svoje mogućnosti), do trenutka kad sreće okovanog Prometeja (mit o okovanom Prometeju nosi poruku o oslobođenju) kojeg je Zeus kaznio jer je htio uzeti vatru od Bogova i dati narodu, te gaje vrhovni bog kaznio da mu, okovanog za stijenu, orao kljuca jetru. Uvidjevši u ovom hrabrom činu istinsku potrebu za oslobođenjem naroda i napretkom čovječanstva, Hiron traži da se Prometej oslobodi u zamjenu za njegovo oslobođenje od muka – da mu se oduzme besmrtnost zbog koje nije mogao umrijeti i da se riješi bola. Zeus prihvaća trampu – Prometej biva oslobođen (iako je morao sa sobom i dalje nositi stijenu za koju je bio okovan) a Hiron umire, a zatim u znak svoje žrtve biva stavljen na nebo tj. u sazvedju Kentaura.

Ovaj dubokoumni mit sigurno sadržavati slojevite poruke i ono što nama treba, u traženju rješenja za iscjeljenje vlastitih rana i poruku o nama samima – mi jesmo puni kontrasta, dualnosti i satkani smo od blata i zvijezda … Hirona je spasilo to što se odrekao svoje besmrtnosti za drugog, au grubom prijevodu možemo reći da je Hiron prihvatio svoju smrtnost i tako postao besmrtan (stavljen na nebo).

Sve oko ovog planetoida, njegovog astronomskog kretanja, mitološkog i astrološkog tumačenja je interesantno. A ono što je sigurno je da su njegovi ciklusi u vremenu provjereni u našoj bliskoj prošlosti i da smo kolektivno pod njegovim jakim uplivom. Hironovo kretanje (on se kreće između Saturna i Urana) je ekliptično, te njegov povratak može dogoditi od 46 do 51. godine. U ovoj životnoj dobi, kad Hiron na nebu dođe na isto mjesto gdje je i naš natalni Hiron, uglavnom svi postanemo svjesni naše vlastite rane koju baš tada možemo i iscijelimo. Ili postajemo iscjelitelji ili postajemo pacijent. Ako uđemo dalje u razmatranja Hironovog kretanja na nebu, vidimo da se kreće između dva planeta koje zapravo predstavljaju granicu vidljivog i nevidljivog (Saturn je planeta koja je posljednja u našem sustavu koja se može vidjeti na nebu golim okom, dok je Uran prva transcedentalna planeta, tj. ona koja je prva u nizu koja ne može vidjeti golim okom). Hiron u svom kretanju ide čas bliže jednoj čas drugoj planeti pa je tako stalno u kontaktu s dva antipoda – Saturna koji se astrološki vezuje za ograničenja i karmu i Urana koji se odnosi na oslobođenje, anarhiju i sve potpuno drugačije sustave na koje smo navikli dok se Hiron nije otkrio (otkriven je 1977/1/5. pa je i to trenutak kad u našem kolektivnom dolazi do velikih promena- prije svega otvorenijih odnosa, seksualne revolucije, veće želje za mirom (hipi generacija) i onoga što kao karmu nosi cijela generacija koja je rođena 70- tih, oslobođenjem od bračnih i drugih krutih nametnutih zakona i društveno moralnih stega (Saturn i Uran mitološki su otac i sin koji su bili u konfliktu, te je sin svrgao oca s prijestolja, što opet govori o dubljem nerazumijevanju dvije generacije, različitosti predaka koje nosimo u sebi, sputanošću i ograničenjem tijela i težinom ovozemaljskog života i zadataka koji su nam nametnuti s unutarnjim znanjem da smo i bezvremeni i da smo jednim dijelom i besmrtni).

Iscjeljenje uvijek ide preko odnosa. Prije svega odnosa sa samim sobom. Iscjeljenje znači razumijevanje vlastitih potreba, koje moraju da se oslobode krutih i nametnutih stavova i želja, kako obitelji tako i društva, ali kako ne možemo živjeti izvan društva i svoje obitelji, potrebno je da u sebi napravimo balans onoga što mi želimo i ono što je naše istinsko ja sa onim oko nas. Mi jesmo besmrtni, naša duša je besmrtna, ali sad, u ovom trenutku na planeti Zemlji, mi moramo delati s drugim ljudima i prihvatiti našu smrtnost, na tjelesnom nivou, kao i prihvatiti obveze društva i sustava u kojem rastemo i razvijamo se.Hiron u našim natalnim kartama označava mjesto odakle vučemo našu bol. Njegovi aspekti s drugim planetima u natalnoj karti govore o ljudima i situacijama s kojima iu kojima ćemo biti u toku života da bi osvijestili svoju ranu i da bi je iscijelili. Pored ovoga, potrebno je analizirati i odnos Saturna i Urana u karti kao i odnos s Hiron ove dvije planete.

Hiron nam daje lekciju o ovozemaljskom životu. On je spona između dvije planete koje su u opoziciji. Između oca i djeda, oca i nas, on je most između dvije generacije. Hiron nam takodje daje kao lekciju da se okrenemo sadašnjem trenutku, prirodi, iscjeljenju kroz prirodu i kontaktu sa zemljom, i možemo slobodno reći da nas uči uzemljenju, uči nas da sada i ovdje budemo prisutni, u pomaganju sebi i drugima, jer Hiron je u mitu sve vrijeme svog bivstvovanja tražio lijek iu isto vrijeme dijelio svoja iskustva neumorno s drugima, učio druge, liječio druge kroz sebe. On je u mitu isceljitelj koji također liječi prirodnim lijekovima, travama, energijom, mudrošću (pravi meleme za svoju ranu), pa njegova postavka u natalnoj karti može ukazivati, ako je na dobrommestu i sa planetima koje se odnose na liječenje i povezanost sa svim holističkim metodama liječenja i iscjeljivanja, te osoba vlasnik ovakve pozicije u svojoj karti može liječiti druge upravo kroz kontakt s prirodom i plodovima planeta Zemlje (od njegovog otkrivanja 1977. naglo i drastično se u svijetu iu kolektivnoj svijesti pokrenuli alternativni vidovi liječenja, te se svi stari i prirodni lijekovi vraćaju od tada sve više u upotrebu).

Iscjeljivanje je liječenje sebe samog. Iscijeliti se znači spojiti svoje dijelove u cjelinu, dualnost u jedinstvo, bol u snagu. Iscjeljivanje je shvaćanje i prihvaćanje samog sebe, u ovom dahu, trenutku vremena i prostora u kojem smo rođeni. Iscjeljivanje je pomirenje nas samih sa svojom smrtnošću i prolaznošću, au mitu o Hiron imamo i savjet i njegovo rješenje – pomaganje drugima na putu do besmrtnosti. Svaki isceljitelj je morao proći u svom osobnom razvoju suočavanje sa svojom osjetljivom točkom, Ahilovom petom ili životnom borbom. Isceljitelj je svoj životni izazov i razriješio, i sad pomaže drugima, ali i kroz druge je sigurno došao do razrješenja svog. Hiron je mitski junak koji je najčišći primjer ljudskosti i humanističkog stavka – ja jesam ranjen ali svoju ranu i bol dijelim s drugima, pomažem im da i oni prepoznaju svoje rane i da ih prebolimo, zajedno – jer odvojenost nema. Naša duša nikad ne odlazi nigdje, uvijek smo s njom, naši preci nikad ne odlaze, uvijek su u nama, pa i ljudi oko nas koje srećemo na putu ozdravljenja su samo dijelovi nas i naših učenja, te razmjena znanja i emocija među ljudima je ono što nas liječi.

Koja je naša osjetljiva točka ili točka bola. Koja je naša lekcija iz koje razvijemo naše iscjeljenje i osnaženje? Postavka Hirona u natalnoj karti opisuje prije svega način na koji dobivamo tu lekciju – da li je u pitanju izazovan odnos s nekim iz obitelji (ako to jeste onda sigurno moramo promatrati i kako su postavljeni Saturn i Uran), u partnerskim odnosima, emocionalnoj boli ili kroz odnos s našom djecom. Je li u pitanju zdravstveni problem ili odnos sa samim sobom i našim telom.Ili je pak naša bol povezana s društvenim okolnostima, poslom, gubicima … Postavka Hirona u natalnoj karti prema drugim planetima može nam otkriti koje će osobe biti uključene u učenje lekcije. Ono što je najvažnije je da saznamo da li nas ostale planete podržavaju u tome da postanemo svoji isceljitelj. Da li imamo snage da se izborimo s našom osjetljivošću i postanemo iscijeljeni, da postanemo pravi Hiron koji su potrebni takvi društvu i drugima – provjerite kroz postavku vašeg osobnog Hirona u natalnoj karti.

Pozitivni i negativni ljudi

U klasičnoj psihologiji ova dva tipa ljudi nazivaju se, viši psihološki tip ličnosti (pozitivan čovjek) i niži psihološki tip ličnosti (negativni čovjek), koje sam opisivala

Read More »

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 €

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

ASTROLOZI - poziv do rješenja Vašeg problema

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 €

NEMAČKA

0,79 EUR

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK