Horoskopius

BLEDI RATNIK

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Laktancije kaže da je Maksimin Daja (305-313) postao vladar na iznenađenje svih, a vjerojatno i na vlastito! Kazuje još da je Daja, ‘tek, odvojen od stada i šuma, brzo postao vojnik gardista, potom starješina garde, uskoro zatim tribun, a narednog dana cezar. Dobio je na upravu Istok da ga satre i upropasti, jer nije poznavao ni državnu, ni vojnu službu, a sad je postao pastir ne stada već vojnika. ‘ Tako je i bilo. Ostao je upamćen po neuspješnim ratnim operacijama, a zbog promjenjivog odnosa prema kršćanima, ranokršćanski pisci o njemu su pisali sa velikom uzdržanošću. Majka mu je bila Galerijom sestra. Rođen je u okolici mjesta koje je danas poznato kao lokalitet Šarkamen, desetak kilometara udaljen od Negotina. Tu su pronađeni ostaci monumentalne građevine za koju se vjeruje da ju je sagradio Daja u svom rodnom kraju, po ugledu na Feliks Romulijane, Galerijev graditeljsko djelo.
Maksimin Daja dodijeljena vladati Sirijom i Egiptom, gdje se, navode kroničari, istakao u sprovođenju naređenja o progonu kršćana. Pretpostavlja se da je izgradnja utvrđenja u Sarkamen počela odmah poslije njegovog proglašenja za cezara. Skromnije veličine u odnosu na Gamzigradske zdanje, predstavljao je zapravo preslikan odnos između kolovoza Galerija i cezara Daje. Vjerojatno Daja nije htio da se izjednači sa svojim ujakom, bez obzira što je na to imao pravo. Šarkamensko utvrda, kao ni Romulijana, nikad nije završeno.
Državna arheološka ekipa zadužena da brine o Sarkamen carskom gradu koji je imperator Maksimilijan Daja izgradio u trećem stoljeću naše ere, skoro da svakodnevno ima problema s lovcima na blago. Oni ne biraju sredstva da preduhitre arheologe i otmu rimsko blago, zlato i nakit za koje se govorilo da ga ima u izobilju. Služe se modernim detektorima i kompjuterima, ali i znanjem vračara i starim mapama, koje su iskopali tko zna odakle. Ali, kada je u pitanju čuveni carski grad i arheološka nalazišta u njegovoj okolici, vole, čini se, da se poigraju i oružjep, pa čak i dinamitom.
Stojadin Lukić iz okoline Negotina, čije se pojate prostiru do Sarkamen, kaže da se boji da ga u polju ne dočeka neka mina ili kašikara koja je slučajno zaboravljena u akcijama arheoloških komandosa koji se ozbiljno igraju Lare Croft i Indiane Jonesa. Ljudi u tom kraju tvrde da tamošnji živalj strepi i od prokletstva. Narod priča da Dajin blago ima neku čudnu moć. Svi žele da ga imaju, ali zbog predanja da je ono pod zaštitom viših sila i demona, tamošnji stanovnici ne vole ni da sretnu redovite državne arheologe, a posebno se plaše divljih kopača i lovaca na blago.

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 €

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

ASTROLOZI - poziv do rješenja Vašeg problema

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 €

NEMAČKA

0,79 EUR

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK