Horoskopius

ASPEKTI – općenito …. Što je astrološki aspekt? Niti jedan aspekt; sam po sebi nije niti dobar, niti loš …..

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email

Svojom šetnjom kroz zodijak planeta stalno mijenjaju odnos jedna prema drugoj. Mogu se poklopiti, mogu proći jedan pored drugoga, mogu biti na nekoj udaljenosti što se izražava stupnjevima kruga. Poznavanje aspekata spada u važno područje astrologije. Važno je još u kom se polju horoskopa odigravaju, na koji se događaj tog polja mogu primijeniti, da li će se odraziti u vanjskom ili unutarnjem svijetu osobe, kao i da li ta osoba ima sposobnost samokontrole ili sposobnost da uplive aspekta iskoristi odnosno preboli.

Što je astrološki aspekt?

Općenito sve planete se nalaze u natalnom krugu od 360 stupnjeva. Svaka zauzima svoju poziciju u trenutku rođenja u određenoj kući i određenom znaku, na određenom stupnju tog znaka. Svaki znak je podijeljen na 30 stupnjeva, a dvanaest znakova čine tih 360 stupnjeva. Pa je određena (imenovana) udaljenost mjerena u stupnjevima između dva planeta aspekt. Dakle udaljenost izražena u stupnjevima je od izuzetne važnosti jer nisu sve udaljenosti ujedno i aspekti.

Za neke aspekte (udaljenosti u stupnjevima) se kaže da su lagani, harmonični ili umirujući, ublažujući ili laki, dok za neke druge se kaže da su izazovni ili disharmonični, teški, zategnuti, stimulativni ili čak iritantni.

Niti jedan aspekt; sam po sebi nije niti dobar, niti loš. Previše harmoničnih aspekata, može vas učiniti dosadnom i neinteresantnom osobom. Sve djeluje sasvim lako i život protiče bez ikakvih događanja. Dok brojne izazovan kvadrata i opozicija, može vas stimulirati i probuditi vaš znak, a život postaje interesantniji kad u njemu ima malo napetosti. S druge strane, previše kvadrata i oporba bez ikakvih trigona i sekstila, učinit će vas gorkim, tvrdoglavim i iritantnim za sebe samoga, ai za okolinu.

Što je orbis uži (manja su odstupanja od kuta) aspekt je jači, a utjecaj aspekta slabi kako se orbis širi. Dakle udaljenost planeta je izražena aspektima koji imaju svoj točno određeni broj stupnjeva. Međutim, svaki od aspekta ima dozvoljeno odstupanje od tog tzv. točnog aspekta – broj stupnjeva i minuta koji je manji ili veći od točnog aspekta. Takvo odstupanje zovemo dozvoljena orbita aspekta. Ovisno o vrsti aspekta varira i dozvoljena orbita (orbis).

Svaki određeni aspekt ima i svoje značenje, a postaje naročito značajan ukoliko je u dodiru s tzv. kutovima natalne karte (Ascedent, Descedent, Imum Coeli, Medium Coeli i Vertex). (v. astrološke kuće)


 • Jaki: konjukcija, kvadrat, trigon i opozicija
 • Srednji: sekstil, inkonjunkcija i sesquiquadrat
 • Slabi: semi-kvadrat i semi-sekstil
 • Laki: sekstil i trigon
 • Teški: kvadrat i opozicija.

  Ovo je tradicionalna podjela aspekata. Naime, mnogi autori se ne slažu sa ovakvom podjelom nego prvenstveno gledaju koje su planete u igri i da li te planete same po sebi izrađavaju međusobnu usklađenost ili ne.
  Postoji cijeli niz natalnih karata u kojima prevladavaju trigoni koji spadaju zapravo pod lake aspekte, ali su njihovi vlasnici ili serijske ubojice ili kriminalci. Isto tako postoje natalne karte opterećene kvadratima i opozicijama, a osoba nije ni kriminalac niti ubojica.

  Nadalje, ponekad manji aspekti mogu izuzetno jako djelovati, a da ih prilikom ne uzmemo u obzir.
  Kada promatramo aspekte i njihovu važnost, postoje neka prvaila koja bi trebali uzeti u obzir:


  • Kutne planeta : planete koje su u konjukciji s bilo kojim od uglova natalne karte – Asc, Desc, IC i MC- su od izuzetne važnosti.
  • točni aspekti s kutovima natalne karte su također važni, ali nemaju toliko izražen utjecaj kao što to ima konjukcija.
  • Točan aspekt ( egzaktni ): ukoliko je aspekt točan ili vrlo blizu točnom uvijek će pokazati jače utjecaje.
  • Aspekti koji u sebi uključuju Sunce, Mjesec i Ascedent su isto jako važni. Oba Svjetla i jači planeta koncentrirane na kutovima 1, 4, 7. i 10. polja djeluju vrlo jako.U sledujući poljima tj. 2,5, 8,11. znak su bujnog života, au padajućim 3, 6, 9, 12. znače skučen život, ako su još u kvadraturi sa lošim planetima mogućnost je teških ozljeda i život invalida.
  • Aspekti vladajućih planeta puno su važniji od svih ostalih. Jaki aspekti dobrih planeta mogu apsorbirati loše uplive drugih aflikcija.

   Treba primijetiti relativnu snagu planete: planeta u svom znaku ili kući je uvijek jače ispoljena tj. planeta koja ima jače dostojanstvo, ali vrijedi i za debilitiran planetu (v. planetarni digniteti) koja će praviti probleme. Dok peregrinirane planeta bivaju slabe, tako i aspekt gubi na važnosti, međutim toj istoj planeti može dati snagu jak ili dobar aspekt kao i recepcija u samom aspektu. (V.recepcije planeta) Isto tako peregriniranu planetu, jedan loš aspekt, pa i loša recepcija može napraviti posebno nemoćnom i jadnom – što može izazvati velike probleme kod natusa.

   Ukoliko postoji dominiranje jednog tipa aspekta u natalnoj karti taj aspekt će dati karakternu crtu osobe. Na primjer, ukoliko postoji:


   • puno konjukcija unutar natalne karte onda se radi o čvrstoj, samosvjesnoj i akciji okrenutoj osobi.
   • puno sekstila govori o osobi jakih intelektualnih sklonosti koja je komunikativna i prijateljski raspoložena.
   • puno kvadrata donosi ambicioznost i okrenutost svojoj vlastitoj karijeri, a osoba tijekom života ima krizne situacije na području profesije, obiteljskog i političkog života s preprekama koje moraju biti savladane. To je znak velike aktivnosti, borbi, vanjskih ili unutarnjih sukoba, stradanja, a moguće i invalidnost.
   • puno trigona govori o osobi sklonoj skladnom izražavanju u području umjetnosti, filozofije, religije i obrazovanja, ali daje i tromost (ako nije naglašen Mars). Međutim takav čovjek s lakoćom sve ostvaruje.
   • Naglašene inkonjukcije govore o potrebi za stalnim usavršavanjem i regeneracijom postojećih uvjeta.
   • puno oporba govori o osobi koja stalno razmišlja o ljudskim odnosima io rješavanju međuljudskih problema. Može dati značajnu osobu, jake individualnosti (prema znakovima u opoziciji). Ako je sve u jednom znaku nije sretno jer je tip previše jednostran.
   • nedostatak aspekata , znak je tromosti, osoba stihijski radi, vegetira, itd. posebno ako su slabi znaci Sunca, Mjeseca i Ascendenta. Život je monoton, bez uzbuđenja, nar. ako je Mjesec u početku znaka. Zato su uvijek loši aspekti bolji nego nikakvi.

    Puno jakih aspekata znak je jake ličnosti, naročito ako to potvrđuje i položaj SO, Asc, MO; Međutim, puno aspekata sa Mjesecom nije baš sretno imati. To je tip nesigurna i promjenjiva života i karaktera.

    Suma svih aspekata daje uglvnom ovakve rezultate:


    • jaki aspekti i jaka polja i znaci = geniji, ličnosti,
    • jaki aspekti a slaba polja i znaci – zlouporaba, prevaranti, ljigavci
    • slabi aspekti a jaka polja i znaci = dnevni ljudi, obični
    • slabi aspekti i slaba polja i znaci = kreteni.
    • Osrednji aspekti i znaci = razni mediokriteti (čovjek osrednjih ili ograničenih umnih sposobnosti i vrijednosti; mediokris). Introvertirani tipovi ispolje sve unutra, ekstravertni izvan.

     Kada budete razmišljali o kvadratima ili opozicijama, sjetite se podijele po kvalitetama znakova. Te podjele čine osnovni model za kvadrate i opozicije.

     Na primjer: Kardinalni znaci su Ovan, Rak, Vaga i Jarac. Znak Ovna je uvijek u kvadratu prema Raku i Jarcu; Rak je uvijek u kvadratu prema Ovnu i Vagi; Vaga je uvijek u kvadratu prema Raku i Jarcu, a Jarac uvijek u kvadratu prema Ovnu i Vagi. Isto tako, Ovan i Vaga su uvijek u opoziciji jedno prema drugom, a isto vrijedi i za znak Raka i znak Jarca. Isto ovo načelo primjenjuje se i na fiksne i varijable < em> znakove.

     Isti ovaj princip vrijedi i za trigone, ali se trigoni temelje na podjeli znakova po elementu.

     Npr: Svaki vatreni znak je u trigonu s drugim vatrenim znacima, svaki zemljani znak je u trigonu sa ostalim zemljanim znacima; svaki zračni znak je dakle u trigonu sa ostalim zračni znacima, dok je svaki vodeni znak u trigonu s drugim vodenim znacima.

     Kepler je zaključio da se aspekti odnose kao proporcije cijelih brojeva 1: 2, 2: 3, 3: 4, 4: 5, 5: 6, 3: 5, 5: 8 … što potvrđuje harmoniju prirode. Zato je dodao polusekstant od 30 stupnjeva, Oktant 45, trioktant 135, KVINKUNKS 150 stupnjeva i druge.

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 €

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

ASTROLOZI - poziv do rješenja Vašeg problema

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 €

NEMAČKA

0,79 EUR

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK